Bibeltext:
Johannesevangeliet 6:24-36
Jag är livets bröd
Vid flera tillfällen i Johannesevangeliet använder Jesus de mäktiga: ”Jag är”-orden. (Jag är livets bröd, Jag är världens ljus, Jag är dörren, Jag är den gode Herden, Jag är Uppståndelsen och Livet.) Dem använder han för att förklara vem han själv är. Den som läser dem, betraktar och mediterar över dem får en fördjupad förståelse av vem Jesus är. Och en fördjupad relation till honom själv.
De orden passar utmärkt som meditationsverktyg under fastan och påsken. Är det något för dig?
Under midfastosöndagens vecka stannar vi vid ordet: Jag är livets bröd. Vad betyder det? Vi ska stanna vid två perspektiv.
För det första: Jesus är
Brödet som mättar hunger
I bibelns Israel var brödet standardmaten. Det bakades varje morgon och åts i hemmet eller ute. Eftersom det var så viktigt blev brödet en bild för all mat.
Under ökenvandringen fick israeliterna lära sig att leva ”ur hand i mun”. Det vill säga, de levde helt beroende av att Gud mättade dem. De kunde inte skaffa sig mat själva. De var helt beroende av att Gud sände mat från himlen. Och Gud var trofast. Han lät manna regna från himlen varje natt. På morgonen kunde folket gå ut och samla ihop sin frukost. De åt och blev mätta.
Vi vet alla hur det är att vara hungriga. Humöret blir sämre, koncentrationen viker, och magen börjar säga ifrån. Vi är helt och hållet beroende av mat för vår att kroppen ska leva.
Bibeln lär att även våra själar behöver mat. Det är inte tillräckligt att se till att lönekontot är fullt. Det är inte tillräckligt att fylla kylskåpet. Även våra själar behöver äta. Vår ande förtvinar om vi inte fylls av livet från Gud. Och detta liv har Jesus med sig. Han kallar oss till honom för att vi ska äta, för att vi ska få ta emot för att vi ska mättas. Jesus ger Dig mat för själen
I Astrid Lindgrens berättelse Mio min Mio, får vi följa hur den unge prinsen Mio drar iväg på sin vita springare till Fiendens land. Där hamnar han i den mörkaste fängelsehålan, en plats där ingen överlever natten. När Mio är på väg att dö hittar en bit av brödet som mättar hunger. Han äter det och hungern ger vika. Nattens fasor tar slut och morgonen gryr.
Så är det också med en kristen. När Du befinner Dig i den mörkaste natt, när du inte orkar längre, när du är redo att ge upp, så ska du veta: det finns hopp. Jesus är brödet som mättar hunger. Han ger dig den frid du inte hittar. Han ger dig liv och förlåtelse. Han ger Dig kärlek och hopp.
I sitt Ord ger Jesus mat för själen. Han säger genom profeten Jesaja (55:2): ”Hör på mig, så får ni äta gott och er själ njuta av feta rätter.”
Jag är livets bröd. Jesus är
2. Brödet som inte förtjänas
Det finns ett samband mellan arbete och mat. Det är inte alla som tycker om sitt yrkesarbete. Men eftersom det hjälper till att ”ställa maten på bordet”, så håller man fast vid det. Arbete ger mat. Arbete ger rätt att äta. Bibeln bekräftar denna allmänmänskliga erfarenhet och aposteln Paulus säger: ”Den som inte vill arbeta ska inte heller äta.” (2 Thess 3:10) Observera att detta ord inte bara handlar om yrkesarbete utan om alla sorters ansträngningar. Det finns ett samband mellan arbete och mat.
Men detta samband ser annorlunda ut i Guds rike! När folket kommer till Jesus frågar de: ”Vad ska VI göra för att utföra Guds verk?” De är inriktade på att arbeta för Gud och på det sättet förtjäna sin mat. Men i Guds rike är det inte vårt arbete som ska mätta. Det är Jesus arbete som ställer maten på bordet! Hur då?
För det första gör Jesus arbetet genom att låta sin kropp utges i döden. Han blir tillfångatagen, oskyldigt dömd, och avrättad på ett kors. Där bär han bort alla våra synder från Guds ansikte och förvärvar evigt liv … För det andra gör Jesus arbetet genom att ge oss sin kropp och sitt blod i nattvarden. På det viset ger han oss det eviga livet. Han kallar, han bjuder, han serverar. Vi tar emot. För det tredje gör Jesus sitt arbete genom att skapa tro i våra hjärtan, tron som tar emot det eviga livet. Det är Jesus som ställer maten på bordet.
Här på jorden vill vi göra rätt för oss. Att snylta på andras arbete är inte acceptabelt. Men i relationen till Guds måste vi tänka annorlunda! I relationen till Gud är vi fattiga, hungriga syndare utan hopp om att kunna mätta oss själva. Men dessa fattiga, hungriga syndare blir mottagna med öppen famn hos Gud. De bjuds in till festen i Guds rike och får äta sig mätta på Guds nåd.
”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig någonsin törsta.”
Mattias Lindström