Under sin levnad var det många som fick höra Hugo Odeberg, en av vårt lands stora teologer. Efter sin död 1973 försvann hans röst och vi fick nöja oss med att läsa Odebergs böcker. Första gången jag fick veta att Hugo Odeberg gick att lyssna på var när kyrkoherde Carl-Magnus Adrian visade mig ett kassettband med Odeberg. Efter detta började jag undra om det fanns mer inspelningar. Ett par år senare träffade jag en person som varit med på Odebergs tid och jag frågade om denne kände till några inspelningar. Svaret var positivt, det fanns det. Han tipsade mig om en ljudtekniker, Erik Olsson i Småland, vilken kunde ha några inspelningar. Efter en hel del sökande hittade jag till slut Erik. I stort sett hade han allt som spelats in av Odeberg. Till detta kom att han dessutom hade digitaliserat inspelningarna. Problemet var att han inte kände någon som var intresserad att göra något av detta material som bara låg och samlade damm.
För mig var det som att hitta en bortglömd skatt och jag visste vad man skulle göra med Odebergs inspelningar. Men jag insåg att det skulle krävas en hel del arbete med att restaurera dessa ljudfiler. Att digitalt tvätta inspelningar från brus och brum för att göra dem lyssningsbara är ett tidsödande arbete. Men nu är detta stora arbete klart och de första inspelningarna finns utlagda på internet.
På grund av en hörselskada i barndomen upplevde Hugo att han talade väldigt högt vilket gjorde att han talade med en mycket låg stämma. Det gjorde att lyssnarna behövde vara tysta, man fick sätta sig nära honom och böja sig fram. Allt för att inte missa en enda stavelse. Ibland funderade jag på att klippa bort pauserna för att korta ner lyssningstiden. Väldigt snart insåg jag dock att om jag gör det så missar man hela upplevelsen med Hugo Odeberg. Som han var, så man ska lyssna på honom.
Att lyssna på den inspelade Odeberg är dock inte något för den otålige eftersom han talar mycket långsamt och lågmält. Det är långa pauser mellan orden. Det kan synas som om han inte riktigt vet vad han ska säga och efter en stund riskerar den ovane att tröttna. Men, efter en stund kommer den tysta stämman igen. Det är få ord, de sägs tyst och försiktigt. Plötsligt vaknar man till, för nu skär Odeberg med skalpell och plötsligt svänger det, men inte åt det håll man förväntar sig. Borta är alla tankar på att man lyssnar på en förvirrad professor. Allt han säger känns genomtänkt, genomforskat, begrundat. Orden är få, men de är vägda på en guldvåg. Orden behöver heller inte vara så många, de säger ändå så mycket. Att lyssna på Odeberg är att få erfara att här talar Skriften.
Universitetslektor Rune Söderlund fångar in Hugo Odeberg väldigt bra i en artikel i tidskriften Till Liv:
”Odeberg påpekar ofta sådant som varit förbisett av andra bibelforskare, och hans tolkningar är ibland så omvälvande att man kan behöva meditera över en utläggning i flera år innan man någotsånär tillgodogjort sig dess innehåll. Det som Odeberg skriver har ofta något av Skriftens egen karaktär över sig, så att man hela tiden känner att här finns fler saker att upptäcka.”
Hugo Odeberg finns på Youtube, på Megakanalen. Skriv ”Megakanalen” i sökfältet på Youtube så kommer den upp i en söklista. Klicka på Megakanalens ikon och väl i kanalen klickar du på ”Spellistor”. Bland de olika spellistorna finns en lista med alla Odebergs inspelningar. Alternativt skriver du bara Hugo Odeberg i sökfältet. Du kan även ladda hem inspelningarna som ljudfiler. Med tiden kommer det att finnas cirka 120 inspelningar med Odeberg från åren 1963-72. Välkommen att upptäcka eller återupptäcka en av Sveriges stora kristna lärare.