Åttonde söndagen efter Trefaldighet. 2024

Skriven av: Lars-Christian Hellgren
Publicerad: 16 juli, 2024

Vad Jesus i dagens evangelium säger är: Det är en avgörande skillnad att ha sitt hjärta omvänt till Gud och att inte ha det.

Gud är sanningens källa som – säger Jesus – rinner upp inom oss när vi tror på honom (Joh 7:37f.). Människan är en brunn som längtar efter att uppfyllas av vatten. Ditt hjärta skapat att vara vänt till Gud kan bara nå sitt mål genom att bevara den riktning Gud har lagt, där han låter sitt liv genomströmma dig. 

Har du bevarat kärleken till sanningen då vet du samtidigt att lögnen finns här i världen – dess fader är djävulen som inte står i sanningen – den sanning som evangeliet och Kristi kyrka förkunnar – att ”Kristus den utlovade, blivit människa och kommit hit till världen för att frälsa syndare.” Den onde vill undergräva denna sanning och förvränga allt som kristna håller dyrbart, heligt, högt och sant. I själva verket fruktar han sanningen eftersom den ställer allt han gör i dagen och fördömer honom. När han efterapar sanningen är det för att förvilla och bedra alla som tror på Jesus. Ingen behöver därför vara förvånad över att han vill bedriva sin verksamhet också inom kyrkan. De vapen han använder är anklagelser, lögner, vältaligt sladder och förtal – han vill ställa de kristna som tror på Jesus i så dålig dager han bara kan – splittra enigheten och få fåren att skingras. Jesus säger till sina lärjungar: 

”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt ska ni känna igen dem.” 

Här i tiden står det onda trädet bredvid det goda. De kan se nästan likadana ut men frukten visar om trädet är ont eller gott. Gud väntar sig att finna det hos människan som han själv gett åt henne.

Jesus betonar att det är inte främst vad människor säger med sina ord som bevisar om de äkta och trovärdiga – står jag i en levande förbindelse med källan i mitt liv, då blir jag också medveten och kan urskilja vad som är sant och falskt – inte tro allt som sägs eller ser ut att vara andligt. Pröva om det kommer från Gud, säger Johannes. 

De många orden och budskapen som översköljer oss i vår tid är alls inte så harmlösa och oskyldiga som de verkar – de vill inte lämna oss oberörda. Vad vi ser, hör och läser formar oss mer än vi är medvetna om. Ord och meningar uppstår inte bara av sig själva – de har en källa och ett ursprung. Antingen är vattnet från källan gott därför att det kommer från Gud som ger sanning och frid – eller också är det ett bittert vatten, blandat med lögnen och villfarelsens gift, från den makt som inte står i sanningen. Det ena kan inte stå ihop med det andra. ­Johannes säger: 

”Varje ande som erkänner att Jesus ­Kristus har kommit i mänsklig gestalt är från Gud, men den ande som förnekar Jesus är inte från Gud.” (1 Joh 4:1, 2)

Inte ens att säga till Gud, ”Herre, Herre” är något säkert tecken – i sitt hjärta kan man vara långt från Gud fastän man med sin läppar betygar att man känner honom. Ändå vill man inte ge sig själv tillkänna inför Gud. Man vill det goda men ändå inte för det kostar för mycket att uppge sig själv. Man är kluven och splittrad. Och ändå händer det som bara kan ske när Guds Ande får röra vid människans hjärta – jag börjar förstå att det var Gud som korsade min väg – en händelse som fick mig att vakna, en sorg, ett sår som tillfogades mig och som det visade sig ändrade riktningen på själva livet, det handlar inte längre om bara mig själv, det handlar om Gud och hans förbarmande kärlek till mig och alla genom namnet Jesus. 

Det dåliga trädet kan bli gott – bara Jesus får träda in och ta hand om det. Tron på Jesus Guds son hjälper dig att känna igen den gode Herdens röst –han som kallar dig vid namn och leder dig fram till källan för att din törst ska släckas.

Det söta vattnet är oumbärligt för att livet ska kunna växa. Så också med oss människor. Vi måste dricka av livets vatten från Gud för att kunna växa och bli sådana som Gud ämnat oss att vara. När du bevarar kärleken till Guds ord, då bevaras du också i kärleken till Jesus. Du kan inte glömma att han har blivit människa som lidit, dött och uppstått för att du när du tror på honom också ska bli sann människa igen – allt som är av lögn hos oss behöver rensas bort och ersättas av det som är sant – dopets nåd hjälper oss att avkläda oss vår gamla syndanatur och ikläda oss Kristus för att tillsammans med honom leva ett nytt liv i trohet, sanning och kärlek till Gud och våra medmänniskor. 

Det är Anden som förvandlar våra ord till den bön som öppnar den himmelske Faderns hjärta. Dopets nåd ger åt dig, som ger rum för omvändelsen i ditt hjärta, del av det äkta olivträdets saft. Inympad i Kristus återfår du det liv du en gång lämnat – då förändras allting. Din tro på Jesus Guds Son kommer att mynna ut i ett djupare plan än på ytan där vi ofta uppehåller oss – du får träda in i Guds glädje – en glädje som går bortom allt vad du förnimmer för stunden – därför att den är av evighet. Amen. •