Ärkebiskopskorset och halvmånen

Det behövs en ändring i Svenska kyrkans val av fokus och samarbetspartners, i synnerhet när det gäller sådana grupperingar som rör sig inom det muslimska brödraskapets skugga.
Skriven av: Andreas Stenkar Karlgren
Publicerad: 25 september, 2024

Den 6 september skrev ärkebiskop ­Martin Modeus följande på plattformen X (tidigare Twitter):

”Folkbildningsrådet tilldelar inte Ibn Rushd statsbidrag för den kommande treårsperioden. Det är bekymmersamt, eftersom Ibn Rushd arbetar med att nå marginaliserade i samhället. Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.” 

Efter uppskattande delning av statsvetaren och kyrkopolitikern Ulf Bjereld, nådde yttrandet omfattande spridning och rapporterades i dagspressen.

Bakgrunden var att det islamiska studieförbundet Ibn Rushd inte beviljats några statliga bidrag efter en lagändring som ställde högre krav på studieförbunden. Något utbildningsminister Mats Persson kommenterade på följande sätt i tidningen ­Aftonbladet:

”Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, anti­semitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen … Det är inget nytt att det finns organisationer med unkna värderingar. Det som däremot är nytt är att regeringen har ställt nya, stenhårda krav och det får nu effekt.” 

Detta har satt stopp för de långvariga statsbidrag som studieförbundet fått sedan 2005 och som enligt vissa bedömare sammanlagt uppgår till en kvarts miljard kronor.

Formellt sett är det helt riktigt som ärkebiskopen skriver, beslutet motiverades inte på det sätt som utbildningsministern uppgivit. Men regelförändringen som beslutet grundade sig i gjorde det däremot. Orsaken till de nya reglerna är att det under en lång rad år funnits uppgifter i media och i offentlig granskning av studieförbundet som visat att man har haft studiematerial som lyfter islamiska synsätt på bland annat barnäktenskap, barnaga och homosexualitet. Undervisning vars innehåll kraftigt bryter av mot samhällets rådande synsätt. Den senaste granskningen av Folkbildningsrådet publicerades i december 2023 och ledde till återbetalningskrav mot studieförbundet. Och så sent som sommaren 2024 krävde Region Stockholm tillbaka bidrag på liknande grunder.

Dessa förhållanden har emellertid inte hindrat det av socialdemokraterna styrda Stockholms stad att under våren 2024 beslut om bidrag till organisationen på 4 miljoner kronor. Många andra kommuner med socialdemokratisk ledning delar ut bidrag till ­organisationen och har gjort det under lång tid. Och i det sammanhanget är det förklarligt att Ulf Bjereld uppskattar ärkebiskopens skrivelse.

Ibn Rushd är emellertid inte vilken islamisk organisation som helst. Organisationen har kantats av liknande ”olyckor i arbetet” och har kontinuerligt lovat ändring, som uteblivit. Till saken hör nämligen att Ibn Rushd har täta ideologiska och personella kopplingar till en rad islamiska organisationer som både ideologiskt och organisatoriskt är tätt knutna till det Muslimska brödraskapet (vari bl.a. den välbekanta organisationen Hamas ingår). Brödraskapets syfte är att verka för en samhällsomstörtning i islamistisk riktning. 2017 släpptes rapporten ”Muslimska brödraskapet i Sverige” som skrivits på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt denna ”håller islamister på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som konkurrerar med det övriga samhället om svenska medborgares värdegrund”. Med sina massiva statsstöd har Ibn Rushd varit av avgörande betydelse för framväxten av denna parallella samhällsstruktur. Hur dessa kopplingar ser ut skildras ingående i Sameh Egyptsson doktorsavhandling Muslimska brödraskapet i Sverige (2022).

Det har varit av avgörande betydelse för att detta kunnat ske att Socialdemokraterna aktivt gått in i samverkan med denna intressesfär. Samarbetet sträckte sig från 1994 till 2010-talets början (jfr. Per Gudmundsson, ”Så infiltrerades Socialdemokraterna av Muslimska brödraskapet”, Svd, 2018-11-08). I detta har bland annat ingått att hjälpa till att bygga upp studieförbundet Ibn Rushd. Det går inte att undvika antagandet att detta syftat till att skapa sympatier för Social­demokraterna hos förment stora väljargrupper.

Vad har då allt detta att göra att göra med ärkebiskopens text? Den som haft ansvar för samverkan mellan Socialdemokraterna och denna del av det muslimska civilsamhället är den socialdemokratiska ­organisationen ­Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen). I denna ingår Ulf Bjereld och organisationen är den väsentliga spelaren i Socialdemokraternas politiska kontroll över Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har å sin sida haft lika svårt som Socialdemokraterna att hålla en skarp gräns mot dessa krafter. De allt för nära kopplingarna har bland annat tagits upp på denna ledarsida (se ”Svenska kyrkan, broderskapsrörelsen och brödraskapet”, Kyrka & Folk 36/2020). Det gäller bland annat ännu pågående samarbeten med Ibn Rushd sidoorganisation Islamic relief, som fått liknande kritik som studieförbundet.

Det hade varit önskvärt om personbytet på ärkebiskopspositionen hade medfört en ändring i Svenska kyrkans val av fokus och samarbetspartners, i synnerhet när det gäller sådana grupperingar som rör sig inom det muslimska brödraskapets skugga. En sådan ändring har inte kommit till stånd. Istället har ärkebiskopen under sommaren 2024 gett uttryck för att Sverige måste välkomna Islam och att böneutrop berikar Sverige. 

Självklart måste Svenska kyrkan befinna sig i en dialog med alla i Sverige förekommande uttryck för religion, precis om alla andra uttryck för civilsamhället. Men Ibn Rushd och deras sidoorganisationer representerar en liten minoritet av muslimer i ­Sverige. Dessa uttalanden i kombination med hur Svenska kyrkan agerat avslöjar – välvilligt tolkat – en monumental naivitet. 

Mindre välvilligt tolkat ser vi hur en kyrka och ärkebiskop är så påverkad av Social­demokraternas inflytande att de på nytt går partiets ärenden hellre än följer vad ­Kristus har gett sin kyrka i uppdrag: att sprida evangelium. Skulle vår riksdag verkligen vilja ta itu med de krafter som motverkar nödvändiga samhällsförändringar skulle nästa steg vara att ta itu med politiseringen av Svenska kyrkan. •

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.