Ett sekels tradition, utveckling och framtid
Den 19 oktober 2024 markerade en historisk milstolpe för LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolan firade sitt hundraårsjubileum med pompa och ståt, och samlade över 1100 personer för att hylla ett sekel av utbildning, utveckling och gemenskap. Bland de närvarande fanns tidigare elever och personal, samt andra inbjudna gäster som alla delade en gemensam koppling till skolan.
Jubileet var inte bara en fest för att minnas det förflutna, utan också en möjlighet att reflektera över skolans utveckling genom åren och blicka framåt. Det var ett tillfälle att förstå vilka värden och traditioner som fortsätter att prägla utbildningen vid LM Engströms gymnasium, och hur dessa har format generationer av elever genom åren.
Denna speciella dag var fylld av nostalgi och glädje. För många var det ett kärt återseende av en plats som under en viktig period i livet varit med och format och utrustat dem för livet. Korridorer och klassrum som tidigare utgjort en del av deras vardag blev nu en plats för att i tacksamhet minnas och tänka tillbaka på gymnasietiden och dess betydelse. Gamla klasskamrater återförenades, delade minnen och hade det trevligt tillsammans.
För tidigare elever och personal blev det tydligt hur de utgjort och varit med och format skolans rika historia som en del av något större, en av länkarna i den kedja av generationer.
Skolans bakgrund
Skolans grundande och den tidiga historien är en fascinerande berättelse om vision och hängivenhet. Peter Isaac Béen, en framstående kyrkoherde från Sätila i Västsverige, var tillsammans med prosten Lars Magnus Engström de initiativtagare och visionärer som gjorde det möjligt att grunda skolan 1924. Deras mål var att skapa en plats för gymnasieutbildning med särskilt fokus på förberedelse för prästyrket. Detta var en tid då behovet av utbildade präster var stort i Sverige, och de såg vikten av att erbjuda sådana förberedande studier inte minst till pojkar på landsbygden som hade små möjligheter till förberedande studier.
De första femtio åren var Göteborgs Enskilda Gymnasium för blivande präster litet, med enbart manliga elever som förberedde sig för en framtid inom kyrkan. Utbildningen var starkt fokuserad på humanistiska ämnen.
Trots den begränsade storleken växte skolans rykte, och den blev snart känd som en institution som producerade välutbildade och hängivna präster. Många av de som studerade här under dessa tidiga år har blivit till stor glädje och välsignelse i sina församlingar.
En skola i förändring
Efter att elevantalet blivit färre under 1970-talet fattade skolans styrelse beslut som avsåg att öppna upp gymnasiet för fler elever och bredda gymnasiets inriktning, vilket blev fallet under 80- och 90-talet. De mest påtagliga förändringarna var att skolan öppnades för både kvinnliga och manliga elever som inte hade för avsikt att bli präster. Detta var ett stort steg för en institution som länge enbart haft manliga elever som velat bli präster, och det förändrade skolans dynamik på många sätt. Plötsligt fylldes klassrummen av en mångfald av röster och perspektiv, vilket berikade diskussionerna och vidgade vyerna för alla inblandade.
Gymnasiereformen under 90-talet öppnade nya möjligheter för fristående gymnasium vilket gav nya möjligheter för skolan och skolan breddades genom att också börja erbjuda naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt program, vid sidan av de traditionella humanistiska ämnena. Detta gav eleverna fler valmöjligheter och gjorde skolan mer attraktiv för en bredare elevgrupp. Detta i kombination med att skolan har många duktiga och engagerade lärare har LM Engströms gymnasium (namnet sedan 1993) fått ett mycket gott rykte, också hos de som själva inte delar den kristna tron.
Att skolan blivit så attraktiv har medfört att konkurrensen om platserna lett till att det krävs höga betyg från grundskolan för att komma in på skolans program.
Under årens lopp har skolan också varit belägen i olika lokaler. För några av de tidigare eleverna, och den tidigare personalen, som återvände till skolan under jubileumsfirandet var därför det mesta helt nytt. Nya lokaler, ett nytt namn på skolan, nya lärare och nya program. Ändå återvände de till sin gamla skola där samma visioner finns kvar, trots att så mycket förändrats under seklets gång. För de flesta var dock det mesta sig likt. Sannolikt är det mycket ovanligt att föräldrar och barn, som båda varit elever på samma skola, kan återvända tillsammans till sin gamla skola och träffa sina tidigare och gemensamma lärare som fortfarande jobbar kvar på skolan. Det fick många tillfälle att göra under jubileumsdagen.
Tacksägelse
En höjdpunkt under 100-årsjubileet var de högtidsgudstjänster som hölls i Göteborgs Domkyrka. Ledda av Hans Weichbrodt, tidigare skolpräst på LM Engströms gymnasium, blev dessa gudstjänster ett rörande och högtidligt ögonblick för alla deltagare. Domkyrkans majestätiska rum fylldes av sång, bön och tacksamhet när tidigare lärare och andra gäster samlades.
Båda högtidsgudstjänsterna inleddes med psalmen Gud, vår Gud, vi lovar dig (Svenska Psalmboken 1:1-2, 7-9), därefter följde olika musikinslag av såväl nuvarande som tidigare elever. Bibeltexten som lästes under gudstjänsten var Psaltaren 145:1-8, som passade bra en dag som denna:
”Jag vill upphöja dig, min Gud och kung, och lova ditt namn för alltid och för evigt. Jag vill lova dig varje dag och prisa ditt namn för alltid och för evigt. Stor är Herren och högt prisad, hans storhet är ofattbar. Släkte efter släkte prisar dina verk och förkunnar dina väldiga gärningar. Ditt majestäts härlighet och ära och dina underbara verk vill jag begrunda. Dina väldiga gärningars makt ska man tala om, och din storhet ska jag förkunna. Man ska ropa ut ryktet om din stora godhet och jubla över din rättfärdighet. Herren är nådig och barmhärtig, sen till vrede och stor i nåd.”
Under betraktelsen anknöt Hans Weichbrodt till sina minnen som skolpräst på skolan men tog också exempel från skolans liv och hans sons erfarenheter av skolan som allt pekade på vikten av att sätta sin tro på Jesus.
Under gudstjänsterna bidrog också skolutskottets ordförande Maria Flising och styrelseordförande Per Bodemar med textläsning och rektor Anders Svensson höll tal. Förbönen leddes av eleverna Cornelia Niklasson och Elias Olinder tillsammans med domprost Stefan Hiller, som också hälsade välkommen. De musikaliska inslagen av tidigare och nuvarande elever leddes av Elisabeth Lithner samt Lovisa Westbacke.
Gudstjänsterna avslutades med psalmen O store Gud (Sv.ps. 11:1-2, 5-6) följt av Te Deum – Prelude av M-A Charpentier. Det var den tidigare musikläraren Daniel Johansson som spelade orgel vid båda gudstjänsterna.
För många av de äldre deltagarna var det mycket glädjande att återigen befinna sig i en miljö som påminde om deras egna skolår, att höra välbekanta psalmer och att dela denna stund med gamla vänner och klasskamrater. Genom sången och musiken som fyllde kyrkan och genom betraktelsen och bönerna blev dessa högtidsgudstjänster till riktiga tacksägelsegudstjänster. Det var stort att få samlas och tacka Gud för vad LM Engströms gymnasium fått betyda och fortfarande betyder för så många enskilda elever, men också för kyrkan och samhället i stort.
Kära återseenden
Utöver gudstjänsterna i domkyrkan skedde firandet i skolans lokaler. Här fick gamla elever och lärare möjlighet att återse varandra, dela minnen och uppleva gemenskapen på nytt. Korridorer och klassrum som en gång varit scenen för deras dagliga liv fylldes nu av skratt, kramar och ivriga samtal. För många var det första gången på årtionden som de återvände till skolan, och känslorna var ofta överväldigande.
För lärarna, särskilt de som arbetat på skolan i flera decennier, var detta en särskilt rörande upplevelse. Att få träffa tidigare elever som nu är vuxna män och kvinnor var en källa till både glädje och stolthet.
Elevföreningarna
– en del av skolans vardagsliv
Under jubileumsdagen erbjöd LM Engströms gymnasium en omfattande presentation av skolans elevföreningar. Elevernas engagemang berikar skolan och bidrar till den goda studiemiljön på många olika sätt. Det blev tydligt för de besökare som tog sig tid att gå runt till de olika föreningarna som fanns tillgängliga under dagarna.
Biståndsföreningen var på plats och informerade om sitt stöd till romer i Rumänien och hade olika varor till försäljning till stöd för arbetet. Besökarna fick ta del av föreningens insamlingsprojekt och det konkreta arbete som de stöder.
Idrottsakademin, ansvarig för skolans idrottsliga arrangemang och tävlingsdeltagande, bjöd in besökarna till sitt bord där de delade med sig av information om hur de försöker engagera skolans elever till att delta i olika idrottstävlingar lokalt men också sådant som skol-DM och skol-SM.
I skolans kapell fanns den kristna elevföreningen Krister som informerade om sin verksamhet och sina aktiviteter för de elever som vill dela och fördjupa sin tro, men också hur de finns till för de som är nyfikna och har frågor. Föreningen bidrar mycket aktivt till skolans profil med sina regelbundna samlingar.
För de naturvetenskapligt intresserade höll Molekulföreningen en presentation av sina aktiviteter, som bland annat inkluderar populära ”pluggfikor”, där elever får möjlighet att studera och diskutera ämnen inom kemi, matematik, biologi och fysik tillsammans. Föreningen fungerar som ett samlingsforum för elever med vetenskapligt intresse och ger dem en möjlighet att fördjupa sig i sina ämnen på ett kreativt och avslappnat sätt.
En annan förening som syns mycket i vardagen är Ping-King som inte bara är namnet på elevföreningen utan också på sporten Ping-King. Det är som en kombination av pingis och king out, med många regler som för utomstående kan framstå som högst märkliga då det initialt kan framstå som vanlig pingis. Det märks tydligt hur populärt Ping-King är om man besöker skolan en vanlig dag eftersom det nästan alltid är några som samlas kring pingisbordet.
För de elever som gillar att spela sällskapsspel erbjuder Sällskapsspelssamfundet en plats där elever regelbundet kan samlas för att spela och umgås. Föreningen välkomnar både rutinerade brädspelsentusiaster och nybörjare och bidrar till skolans varma gemenskap genom lekfulla och kreativa möten.
Representanter från kamratstödjarföreningen LM-Angels, som består av två elever från varje klass, stod redo att berätta om sitt arbete med att stärka gemenskap och trivsel på skolan. Deras arbete innebär att skapa en trygg och inkluderande miljö både i klassrummen och på skolan i stort – något som bidrar till att alla elever kan känna sig hemma och delaktiga i skolans liv.
Elevkåren hade en särskild uppgift att tillsammans med personal välkomna till skolan och dela ut namnskyltar till besökarna och ge information om schemat för dagen. Elevkårens uppgift i skolan är annars att försöka stärka elevernas inflytande över skolans vardag i dialog mellan elever och skolledning. Genom att delta i kåren får elever en plattform där de kan vara med och öka elevernas inflytande i utformat av skolmiljön såväl i som utanför klassrummen.
Historiska tillbakablickar
och nostalgiska minnen
Runt om i skolan satt mängder av bilder och foton uppsatta. Riktigt gamla bilder blandades med nyare, och några bildspel visade glimtar av skolans förflutna och nutid. Något som var särskilt populärt för besökarna var att hitta sig själv och sina klasskamrat på de studentfoton som satt uppsatta. Alla avgångsklasser från 1950-talet var pedagogiskt uppsatta i en tidslinje i korridorerna vilket gjorde det lätt att hitta sig själv och sina kamrater.
En annan höjdpunkt var tävlingen ”Muren”, en specialvariant av en frågetävling där besökarna fick möjlighet att tävla mot lärarna. Det blev en spännande utmaning som engagerade både tidigare elever och lärare i en vänskaplig tävlingsanda.
Under dagen bjöds det på fika, och en rundvandring erbjöds för de som ville se skolans lokaler. Det var skolans nuvarande lärare som ledde de flesta av aktiviteterna och fanns till för samtal. Det var tydligt att många av besökarna uppskattade och gladdes över att stöta på sina gamla lärare på flera olika ställen i skolan.
Boken om LM Engströms gymnasiums resa genom 100 år
I samband med jubileumsfirandet presenterades även den nyutgivna boken LM Engströms gymnasium 100 år, som fångar det mesta av skolans historia. Genom en omfattande beskrivning av skolans grundande, dess utveckling och förändring genom åren, ges en inblick i skolans unika resa och den kristna profil som präglar den än i dag. En stor del av boken utgörs av personliga berättelser från tidigare elever, styrelseledamöter och tidigare personal, och avslutas med ett kapitel om skolans verksamhet idag. Boken avslutas med skolans vision:
”LM Engströms gymnasium ger, i en bärkraftig verksamhet, sina elever byggstenar för ett rikt liv och ett moget ansvarstagande, grundat på kunskap, känsla av sammanhang och tillit, genom att tillhandahålla en gedigen utbildning i en miljö präglad av medmänsklig värme, kristen tro och Svenska kyrkans tradition.”
Jubileumsdagen blev en glädjefull manifestation av LM Engströms gymnasiums långa och levande historia. Genom högtidsgudstjänsterna, elevföreningarnas engagemang och presentationer, historiska tillbakablickar och alla delade minnen skapades en helhetsbild som på bäst tänkbara sätt lyfte fram skolans värde och den gemenskap som fortfarande kännetecknar den – och som säkerligen kommer att leva vidare i många generationer framöver.
En hoppfull framtid
Blickar vi framåt står det klart att LM Engströms gymnasium, trots alla förändringar och utmaningar, står starkt inför framtiden. Skolan har visat stor förmåga att anpassa sig till samhällets förändringar samtidigt som den har bevarat och förädlat sin unika identitet som ett kristet gymnasium. Denna balans mellan tradition och förnyelse kommer att fortsätta vara en nyckel till skolans framgång.
Samtidigt som skolan ständigt måste utvecklas så står LM Engströms gymnasium väl rustad för framtiden med ett sekel av erfarenheter bakom sig. Förhoppningsvis kommer skolan att fortsätta att vara en plats där kommande generationer av elever ska ges möjlighet och utrymme till en god utbildning och personlig utveckling och detta i en miljö som präglas av kristen tro.
Med en stark grund att stå på och en klar vision för framtiden, är LM Engströms gymnasium redo att möta de kommande hundra åren med samma engagemang och hängivenhet som har präglat dess första sekel. Framtiden ser ljus ut och förhoppningsvis kommer många framtida generationer av ungdomar i Göteborg, och dess närhet att ges möjlighet att utbildas, formas och mogna på skolan.
Be gärna för LM Engströms gymnasium, och tacka Herren för vad det har fått betyda och fortfarande betyder för så många. •