Välsignelsen av att lära Guds ord utantill

När du lär Bibelns ord utantill samlar du i förråd, så att Du har något att ge till dem, som hungrar och törstar efter rättfärdighet.
Skriven av: Niels Jörn Fogh
Publicerad: 31 maj, 2021

”Det, som du lär utantill kommer in i hjärtat, formar sinnet och präglar livet.”

Jag besökte en gång en dement man på ett sjukhem i soknen. Han önskade att tala med en präst. Problemet var bara att han var helt ”borta”. Efter flera försök att få igång ett samtal läste jag från Bibeln om Jesus, som stillade stormen på Genesarets sjö. Därefter sjöng jag psalmen:

Befall du dina veje
og al din Hjertesorg
til hans trofaste Pleje,
som bor i Himlens Borg!
Han, som kan Stormen binde,
hvem Bölgen lyda maa,
han kan og Vejen finde,
hvor paa din Fod kan gaa.

(Den Danske Salme Bog 1953:31:1)

Då skedde något överraskande. Mannen började att sjunga med! Jesus trädde in i sjukrummet och välsignade oss. Mannens sång blev en fantastisk bekräftelse av samma psalms ord i vers 4 ”Vej har du alle steder, dig midler fattes ej!”

Denna starka upplevelse understryker den andliga betydelsen av att lära något utantill. Jag är övertygad om att psalmen låg på ett djupare plan i mannens tankar och undermedvetande, därför att han en gång hade lärt sig psalmen utantill.

Inlärandets databas 

I mitt eget minne finns åtskilligt lagrat. En del av ringa värde. Som tonåring lyssnade jag mycket på Radio ­Luxembourg. Omkring 1960 kom det engelska bandet
The monkees med sången I’m a Believer. Det är för över 50 år sedan! Men jag kan fortfarande melodin och det mesta av texten.

1972 kom jag till tro på Jesus i en studentgrupp, som älskade att sjunga. Många av de sånger som jag lärde som ny i tron, kan jag fortfarande utantill. Hur ofta har jag inte suttit ensam i min bil och sjungit ”Fra Frelseren på korsets træ, lys falder på min dräkt” (texten finns i Nordisk Sång nr. 145).

Jag fick på så sätt in evangeliet i mitt hjärta. Det är också lättare för mig att komma ihåg en god text, om den också har en bra melodi. Goda melodier hjälper mig att lära centrala, andliga sanningar utantill.

Luther, Willard och motivationen

Men det bästa, vi kan lära utantill, är Bibeln – Guds eget ord. På engelska heter lära utantill to learn by heart (”att lära sig i hjärtat”). Här ligger en djup hemlighet! Ty det som vi lär utantill, kommer in i hjärtat, präglar tanken och formar livet.

Martin Luther kunde stora delar av Bibeln utantill. Han säger: 

”Jag har just nu läst och flitigt undervisat i de heliga Skrifterna, både enskilt och offentligt, i hela sju år. Jag har dem nästan alla i friskt minne”.

Filosofiprofessor Dallas Willard har sysselsatt sig ingående med andlig tillväxt. Han skriver följande: 

”Bibelmemorering är något fundamentalt för andlig fostran. Om jag skulle vara tvungen att välja mellan det andliga livets discipliner, skulle jag välja bibelmemorering, därför att detta är ett grundläggande sätt att fylla mina tankar med det, som de har verklig användning för.”

Jag citerar Luther och Willard, därför att motivation är viktigare än metoder. Om jag vill lära bibelordet utantill finner jag också metoden, som passar mig.

Här har du tre grunder eller motiveringar för att lära bibelverser eller bibeldelar utantill:

– Jesus gjorde det

Jesus hänvisar till Moses, Elia, Elisa, Jona och många fler. Han återberättar berättelser från Gamla Testamentet och citerar Guds ord i sin kamp mot djävulen. Bibelns ord formar och präglar Jesus. När Jesus hade behov av att lära Bibelns ord utantill, bör väl också jag ha det?

– Bibelns ord skapar tro

Jag är född med ett hjärta, som varken kan eller vill tro. Ju äldre jag blir desto tydligare märker jag att tillit till Jesus inte ligger i min natur. Trots detta tror jag på Jesus. Det gör jag, därför att Guds ord har skapat tillit till Jesus hos mig.

Jag har upplevt detsamma som de två Emmausvandrarna, som Jesus slog följe med på påskdagens afton. Jesus uttydde för dem, ”vad som i alla skrifterna var sagt om honom” (Luk 24:27b), Jesus gav dem och ger oss tro och brinnande hjärtan genom Guds ord.

– Bibelns ord ska ges vidare

Sedan 1981 har jag använt mig av evangelisationsmetoden ”Undervisning och Evangelisering”. En del av metoden består i att vi lär oss centrala bibelverser utantill.

De bibelverser jag har lärt mig, har haft stor betydelse för min egen tro och de har gjort det lättare att berätta för andra om Jesus. Jag är med i hembesöksgrupper i Lindehøj Kirke.

I samtalen som vi har med andra människor citerar vi ofta centrala verser från Bibeln. Jag har upplevt, att Gud ofta öppnar en dörr, så att jag kan återberätta vad jag läst i Bibeln. Som exempel får jag ofta tillfällen att återberätta skildringen av den botfärdige rövaren som på korset bad bönen: ”Jesus, tänk på mig, när du kommer i ditt rike!” (Luk 23:42)

Jag kommer här att tänka på två personer, som tog emot Jesus, sedan vi hade delat denna berättelse med dem. Där finns kraft i Guds ord!

Sammanfattning

Sjung inför Herren!

När du gör det kommer goda evangeliska psalmer och sånger in i hjärtat. Följ Jesu exempel och lär Bibeln (bibelverser) utantill. Det som du lär dig utantill, kommer in i hjärtat, formar sinnet och präglar livet. När du lär Bibelns ord utantill samlar du i förråd, så att Du har något att ge till dem, som hungrar och törstar efter rättfärdighet. 

Översättare: Gunnar Juelsson

Tidigare publicerad i DBI-Posten 01, Februar 2016

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.