Gå in min själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor

Gå in min själ! Gå in kyrkorna som så länge har stått tomma!
Skriven av: Fredrik Sidenvall
Publicerad: 24 juni, 2021

Under sommaren finns det ju en ovanlig rikedom av skönhet i naturen. Till kropp och själ är vistelsen i det svenska sommarlandskapet ljuvlig och välgörande. Det är få som protesterar emot psalmistens vänliga uppmaning: ”Gå ut min själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor” i denna ljuva sommartid. 

Men just den här sommaren, sommaren 2021, finns det en annan uppmaning som måste få tränga sig före: Gå in min själ! Gå in kyrkorna som så länge har stått tomma! Gläd dig åt de oerhörda konstskatter som finns där med sin tysta men starka förkunnelse om livet i och med Kristus. Men gå framför allt in för att delta i gudstjänster. Har du längtat som kristen att någon gång få en kallelse att göra något stort och viktigt för Gud sak? Nu har stunden kommit. Nu kan du bli ett svar på bönen: ”Samla ditt folk kring ordet och sakramenten.” 

Efter femton månader med tynande gudstjänstliv är det av största vikt att kyrkornas gudstjänster nu på nytt får samla Guds folk kring Guds ord och sakrament. Lovsången som har tystnat måste höjas och stiga stark på nytt under kyrkornas tak. Bönekedjan som bröts – i vissa kyrkor efter nästan tusen år av regelbunden bön – måste smidas stark på nytt. Unga och gamla måste nu bortse från att få det precis som man vill ha det varje gång utan förstå att vi alla har en helig uppgift att på nytt bygga upp templet av levande stenar i våra vackra tempel av sten och trä. 

Världens barn har triumferat. Kyrkans fiende har fått klart för sig att det knappast innebär något motstånd att knäcka kristenheten i Sverige med stängda kyrkor. När nu möjligheten på nytt ges är vi kallade att stödja dem som samlar till gudstjänster och att uppmuntra varandra genom att mangrant sluta upp. 

I sommar har många tid under semestern och man längtar ofta att röra på sig. Men res då till kyrkorna. Ta reda på när det är gudstjänst och möt upp där. På sina håll är det illa ställt med förkunnelsen – du får pröva allt och behålla vad som är gott. Här och där kan det bli tillfälle till samtal. Du kan vara övertygad om att det gör skillnad att Du kommer. Tänk dig nu att var utflykt, varje promenad till en gudstjänst är ett heligt korståg. Luther lär att en gudstjänstfirande församling är ett kännetecken på att Kristis kyrka är på plats.

Denna sommar kan bli avgörande för att det kyrkliga livet kring gudstjänster, dop, vigslar och begravningar ska återupprättas i vårt land. Ta med dig familj och vänner till kyrkans huvudgudstjänst på söndagens morgon eller kväll. Var med när det inbjuds till musikgudstjänster och böneandakter. Finns med och gläd dig åt den store Gudens gåvor. Strömma till skriftermål och till nattvardsborden. När du hör kyrkklockorna ringa i Sverige i sommar var övertygad om att Du är kallad av Gud att gå till kyrkan för att fira gudstjänst. Nu behöver vi sommar i Guds rike i vårt land, väckelsetider och tillväxtperiod.

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.