Söndagen efter Alla helgons dag. 2022

Skriven av: Yngve Kalin
Publicerad: 3 november, 2022

(Joh 6:37-40)

I vår bibelläsning idag får vi tre löften av Jesus själv. Lyssna noga och tänk på vad evangelisten Johannes återberättar. För det gäller dig och vad Jesus vill ge oss och göra med dig och mig:

1. ”Den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Du är alltid välkommen till Jesus. Det gäller utan undantag. Han visar aldrig bort någon.

2 .”Jag skall inte låta någon av dem som har gett mig gå förlorad.” Jesus håller vad han lovar. Har du lämnat ditt liv till honom är du i trygga händer.

3. ”Den som tror på mig har evigt liv och jag skall låta dem uppstå på den yttersta dagen.” Det du får av Jesus kommer att vara för evigt, inte ens döden kan fördärva den som hör till Jesus.

Mina vänner, dessa löftena är det fantastiska evangeliet till en slagen och fördärvad värld, som Guds kyrka är satt att förkunna i Jesu efterföljd. Jesus kom för att ge oss en framtid och ett hopp. Döden behöver inte längre ha sista ordet. Gud har förbarmat sig. Han sände sin Son för att leva vårt liv och döda dödens makt. Han den rättfärdige tog på sig våra synder och led i vårt ställe

Detta är i sanning evangelium till denna helg och vi minns dem som stigit in i evighetens värld. Jesus vill till var och en av oss räcka hoppets gåva. Han vill öppna våra ögon så att vi ser vad han gjorde för att rädda oss. Utan honom står vi maktlösa inför dödens obetvinglighet. Han som gick levande ur sin grav, säger till alla oss som sörjer vid en kär anhörig eller väns grav. ”Den som tror på mig, han skall leva om han än dör.”

Ingen annan har kunnat ge ett sådant löfte och ingen annan har gjort det. Den seger över synden och ondskans makter, som Jesus vann, vann han inte för egen skull utan för oss, i vårt ställe. De fiender vi inte kunde besegra, besegrade han. Den död som härjar i Guds värld, dödade han när han gick levande ur sin grav.

Vårt enda hopp är att medan tid är lämna våra liv i Guds händer. När vi kommer till Jesus och bekänner vår del i världens bortvändhet från Gud och sätter vår tro till honom, sker undret. ”Det gamla är förgånget, något nytt har kommit.”

Det eviga livet börjar här och nu: Därför säger Jesus: Den som kommer till mig ska jag inte visa bort. När du kommer till mig så ska jag ta emot dig med öppna armar och ge dig livets gåva. Jag ska leda dig, jag ska vara med dig. Du har redan nu del i det nya, du ska uppstå på den yttersta dagen. Du har evigt liv.

Men inte kan jag komma, till honom sådan som jag är, säger kanske någon.

Men vad var det Jesus sa i vår Bibelord i dag?: ”Den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Känner du i ditt hjärta en längtan efter frid och klarhet är det Gud som söker dig. Knäpp dina händer och överlämna dig precis som du är med dina brister, synder och misslyckanden. Kom med din oro, din rädsla och din osäkerhet – med allt vad du är och har.

Men inte kan jag räkna med något sådant? Jag har ju inte gjort allvar av saken och kommit tidigare som jag borde. Jag vill nog, men jag vågar inte tro det. Men vad är det då Jesus säger till oss alla i dag ”Jag skall inte låta någon av dem som gett åt mig gå förlorad”.

Varje Allhelgonahelg är en tid för besinning att en dag är våra dagar på denna jord slut. Han vill förnya vårt hopp, vår tro och vår kärlek. Han håller sina löften och vill fördjupa oss och göra oss trygga i vårt hopp att Jesus har besegrat dödens makt. Han vill inte att någon ska gå förlorad. Gud vill frälsa dig, han kan förvandla ditt liv.

Han är din Skapare. Han älskar fortfarande sin skapelse och vill rädda och benåda. Han vill leda oss alla till det rätta målet för vårt liv och vara med oss hela vägen fram.

Vad kan vi då vi göra? Vi kan ta emot. Vi kan lita på att Jesus som själv bröt vägen är mäktig att leda oss fram. Gud sände oss Jesus som vår Frälsare. Genom honom söker han oss alla. Därför gäller det för oss att få sådan ordning i vårt liv så att vi känner platserna och stunderna där han stämmer möte med oss för att skänka oss tron och för att skänka oss tryggheten, att våra liv står i Guds händer. Han talar nu till dig. Tag emot och tro evangelium:

Jag har dött för dig för att du ska få leva. Jag ska inte låta någon av dem som getts åt mig och tror på mig gå förlorad. Har du tagit emot det har du evigt liv.