Tack!

Vi har verkligen skäl att tacka Gud i allt!
Skriven av: Gabriel Skilling, redaktör
Publicerad: 20 januari, 2023

Tack min Gud för vad som varit, Tack för allt vad du beskär.

Tack för tiderna som farit, Tack för stund som inne är.

August Ludvig Storm 

Vi har verkligen skäl att tacka Gud i allt! Vi lever trots allt i en fallen värld där vi alla, inte bara är offer för ondskan utan också själva på olika sätt låter den ondska som finns i oss gå ut över våra medmän­niskor; och ändå har vi så mycket älskvärt och gott här i livet! 

Om vi kunde se mer av ondskan i våra hjärtan skulle nog också tacksamheten till Gud öka markant. Tänk att han varje dag och varje stund står redo att förlåta oss och utöver det har gett oss så mycket mer! När hälsan tiger still, när relationerna inte skaver, när frid och frihet råder; då är det tyvärr lätt börja ta allt det för givet och så kan tacksamheten också börja avta.

Nyligen genomförde SVT Nyheter en publikundersökning genom en webb­enkät som nästan 4300 svarade på. Man kan inte dra för stora växlar på undersökningens resultat eftersom de som valt att svara själv tagit initiativ till det. Det är ändå intressant att sju av tio svarat att deras mentala hälsa och syn på framtiden försämrats. Två tredjedelar såg mörkt eller mycket mörkt på framtiden.    

Det positiva med detta är att de som blivit påverkade negativt inte är avtrubbade och utan förståelse för det som hänt och händer i världen. Vi har några år av pandemi bakom oss (och kanske framför oss), krig har brutit ut knappt 150 mil från vårt land, inflationen gör mångas ekonomi ansträngd, ­bostadspriserna går ner, den gängrelaterade brottsligheten tilltar och nu sägs vi vara på väg in i en lågkonjunktur och samtidigt fortsätter det att varnas för klimatkrisen. Bara en riktigt dåre skulle säga att vi verkar gå mot ljusare tider.

Ska vi då bara suga i oss detta och börja oroa oss så mycket vi bara förmår? Nej, istället bör det vara ytterligare en grund för vår tacksamhet! ”Tack min Gud för vad som varit” tack för att vi under så lång tid fått uppleva så mycket gott, trots att vi aldrig förtjänat det. ”Tack för allt vad du beskär” också när det innebär att vi får möta en svårare framtid. ”Tack för stund som inne är” eftersom du också idag har skyddat och bevarat oss och möter oss med din nåd och förlåtelse.

Om vi, men också hela vårt folk, klart och tydligt fick se hur Gud genom alla sina gåvor har uppehållit och fortfarande uppehåller och bevarar mänskligheten från den ondska som finns i oss alla, och samtidigt erbjuder nåd och förlåtelse genom Jesus och ett evigt liv i en tillvaro utan all form av ondska, sorger och elände i himlen; då får dåren ändå rätt för då går vi verkligen mot ljusare tider med Jesus!

”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.” (Jes 29:11)

Därför vågar jag, för Jesu skull, önska er alla: God och välsignad fortsättning på det nya året!

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.