Seger för yttrande-och religionsfriheten

Domen meddelad.
Skriven av:
Publicerad: 29 november, 2023

Den 14 november meddelades domen mot Päivi Räsänen som i Finland stått anklagad för bland annat hets mot folkgrupp och hatretorik (”hate speech”) anklagelser som i finsk lag ligger under den extremt allvarliga rubriceringen ”krigsbrott och brott mot mänskligheten”.

Juhana Pojola – biskop i Missionsstiftet i Finland, stod också åtalad för att ha publicerat en skrift som Päivi skrivit och åtalats för.

Päivi Räsänen och Juhana Pojola frikändes båda på samtliga åtalspunkter då Helsingfors hovrätt förkastade anklagelserna mot dem på alla punkter. Det är en seger för yttrandefriheten och religionsfriheten i Finland och Europa.

”Jag är överlycklig att domstolen har förkastat alla anklagelser mot mig och biskop Juhana Pojola. Detta är betydelsefullt, inte bara för oss, utan för alla som står upp för dessa grundläggande rättigheter.” sade Päivi under en efterföljande presskonferens.

Hon uttryckte också sorg över att finska staten ägnat så mycket resurser åt ärendet i
fyra år, ”för att vi fridsamt uttryckt våra åsikter”.

Hon sade även att: Du måste inte dela min kristna tro eller ens hålla med om mina åsikter, för att hålla med om vikten av att upprätthålla dessa rättigheter.

Päivi riktade också sitt tack till alla som stöttat henne: Jag vill tacka alla som stöttat mig! Min make Niilo, mina fem barn, mina elva barnbarn (yngsta bara några dagar) och hela mitt team!

Jag ser det som ett privilegium att ha fått kämpa den här kampen, inte bara för mig, utan för alla och för hela Finland.

På frågan om vad sannolikheten är av att fallet tas vidare, svarade advokat Matti ­Sankamo: Åklagaren har sagt att hon överväger att överklaga. Vi bör vara beredda på det.

Advokat Paul Coleman sade också att: Detta kan mycket väl hända i andra länder i Europa, i och med att lagstiftningen är liknande och vag. Vi har alla liknande lagar, och därför kan vi vänta oss liknande fall av liknande åklagare, men förhoppningsvis blir denna dom ledande.

Päivi: Detta har varit i Guds hand hela tiden. Och jag är beredd att fortsätta om så skulle behövas. Idag är jag tacksam till er och till Gud.

Och i ett pressmeddelande meddelade Päivi även att:

”Jag hoppas att åklagaren kommer att nöja sig med beslutet, men om inte, är jag redo att försvara yttrandefriheten och religionsfriheten också i Finlands högsta domstol, och om nödvändigt också i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Samtidigt uppmuntrar jag andra att fortsätta nyttja dessa fundamentala rättigheter.”

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.