Annandag pingst. 2024

Skriven av: Lennart Nilsson 
Publicerad: 17 maj, 2024

Pingsten handlar om den helige Ande – Hjälparen på salighetens väg. Evangeliet på Annandag Pingst visar oss att:

 Den helige Ande vill hjälpa oss att leva som kristna

1. Han drar oss till Jesus

Jesus säger i dagens evangelium: ”Ingen kan komma till mig om inte Fadern som har sänt mig drar honom.” Ingen människa kommer självmant till Kristus. Vårt förnuft är förblindat. Vår vilja, hela vår livsinriktning är sedan syndafallet vänd bort från Gud. Därför kommer inte människor till Gud. Ja, Jesus säger till och med, ”ingen kan komma till mig”. 

Därför har Fadern gett oss Hjälparen den helige Ande, som drar oss till Jesus. Han började i det heliga Dopet och sedan fortsätter den helige Ande att kalla på den döpta människan många gånger under hennes liv. Framför allt kallar oss Guds Ande genom Guds ord. 

När du därför känner hur Guds ord liksom griper tag i dig, då ska du veta, att då är du kallad. Då är du sökt av Gud. Då ska du inte tänka att det var en ren tillfällighet att du råkade få fram din bibel och började läsa i den och fick syn på något bibelord som du känner dig träffad av och tar till hjärtat. Nej, du ska veta, att du är sökt av Gud. Guds Ande vill dra dig till Jesus.

2. Han vill göra oss till Guds lärjungar

Vi läser vidare i dagens evangelium: ”Det står skrivet hos profeterna: Alla ska bli Guds lärjungar. Var och en som har lyssnat till Fadern och lärt av honom kommer till mig. Men ingen har sett Fadern, utom den som har kommit från Gud; han har sett Fadern.” Ingen människa. Ingen av oss har sett Gud. Vi kan inte räkna ut hurdan Gud är – hur stor i kärlek och nåd han är. Ingen har sett Fadern utom Sonen Jesus Kristus. 

Därför behöver den helige Ande göra oss till Guds lärjungar – lära oss vem och hurdan Gud är. Det gör han genom Guds heliga ord. Det påminns vi om i texten, där det står: Det står skrivet hos profeterna. Genom bibelns ord som du får lyssna till i kyrkan och som du kan läsa i din bibel därhemma, gör Guds Ande dig till Guds lärjunge, som lär av honom, inte bara för att få en god kunskap i Guds ord, även om det är viktigt, men det är inte allt. Jesus sa inte ”lär dem allt”, utan lär dem att hålla allt. Därför ska du lyssna till ordet på lärjungesätt, så att du böjer dig för Guds ord och rättar dig efter det – också det stränga och allvarliga ordet. Det gäller att lyssna och lära, men också att lyda och komma till Jesus. Jesus säger: ”Var och en som har lyssnat till Fadern och lärt av honom kommer till mig.” Det var ju till honom som Guds Ande ville föra dig. 

Du får alltså komma till Jesus med allt det där som gått snett i ditt liv, med dina synder och brister, med dina bekymmer, med allt det svåra som du inte orkar bära själv och som du inte behöver bära själv. Och kommer du till Jesus, så ska du också se – se att Jesus är din Frälsare som du inte kan vara utan, att han kan förlåta allt och göra dig till Guds goda och lyckliga barn. En lärjunge går inte bara i Guds skola en liten tid av sitt liv. En lärjunge följer Jesus hela livet. Det är så vi får hjälp att leva som kristna.

Men den helige Ande vill inte bara hjälpa oss fram till Jesus. Han vill också behålla oss hos Jesus:

3. Den helige Ande vill behålla oss i tron till evigt liv

Jesus säger: ”Sannerligen säger jag er: den som tror har evigt liv.” Här ser du hur viktigt det är med tron, ja, tron är nödvändig för det eviga livet. Det står ju så i Joh 3:16, det bibelord som vi kallar lilla bibeln: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” 

Tro är inte bara att hålla vissa trossatser för sanna och riktiga. Tro har med livs­gemenskap att göra. Tro är att ta emot Jesus som sin Frälsare och leva av hans nåd och kärlek. Den som gör det har evigt liv. Lägg märkte till att det står ”har evigt liv”. Du tänker kanske att evigt liv är något som du kan få efter döden. Nej, evigt liv är något som man får redan här och nu. Det eviga livet har man när man tror på Jesus och lever med honom. Jesus och den troende människan blir ett, så att det är hans liv som får uppfylla våra liv. Det eviga livet är att alltid vara med Jesus. Och är du redan här på jorden med Jesus varje dag. 

Går du inte bort ifrån honom utan i stället varje dag stärks i tron på Jesus. Då lever du redan här och nu det eviga livet. Då behöver du inte vara rädd för döden och domen. Jesus säger: ”Jag ska låta honom uppstå på den sista dagen.” För den som tror på Jesus blir det en glad uppståndelse, ett uppvaknande till evig salighet. Då ska inget kunna skilja dig från Guds kärlek i Kristus Jesus. Det är i den tron Guds Ande vill behålla och bevara dig,

Så låt då Guds Ande dra dig till Jesus. Låt honom få göra dig till Guds lärjunge och låt honom få behålla dig i tron till evigt liv. •