Jag läste om en pojke som fyllde år och som hade bjudit 27 personer till födelsedagsfest. Hans mamma hade köpt 27 pizzor plus några extra. Men ingen kom för att hylla honom. Jag tog illa vid mig.

Skaparen hälsar dig med naturens skönhet. Hör atomer, elektroner och planeter sjunger halleluja. Hylla Gud! Fadern ärar Sonen och Sonen ärar Fadern och den Helige Ande ärar Sonen och Fadern. 

Rätt använt är internet Guds gåva med potential att ära Gud. Onda andar utnyttjar internet. De distraherar och undergräver vår tro och förmåga att fokusera. Vi skumläser och hoppar från ett till ett annat. 

Narcissism gör oss upptagna av oss själva. Den anda som behärskar en stor del av internet är ond. Ett drag är fåfänga. Man söker applåder. Fåfänga gör oss besatta av självbilder. Vi vill bli ärade och ägna oss åt upplevelser, kroppsfixering, droger, makt. Vi konsumerar utan att bli nöjda och skapar avund. Högmodet försöker bräcka andra.

Första budet förbjuder konkreta eller abstrakta gudar, som är mäktiga även om vi säger att vi inte tror på dem. Vi slipper som grekerna i antiken försöka behaga många och mot varandra motstridiga gudar. Är det inte underbart? 

Ordet Gud kommer av ordet god. Prästen i en församling i Sudan säger i gudstjänsten: ”Gud är god”. Församlingen svarar: ”Bara god.” 

Gud har befallt myndigheter och föräldrar att göra oss gott genom att hjälpa, skydda och vägleda. 

Har du tänkt på hur världen skulle se ut om djävulen kunnat göra som han vill. Gud har kontroll över världshistorien och skapelsen. ”Himlarna vittnar om Guds ära, himlavalvet förkunnar hans händers verk. Dag porlar ord till dag, natt ger kunskap till natt.” (Ps 19:2, 3) Vad berättar snödropparna? 

Störst av allt är ödmjukheten Jesus visar, då han låter sig korsfästas. 

Meningen med livet är att ära Gud. Det gör vi när vi är omvända och tror Guds löften. En soldat satt på en stubbe och läste Rom 8:1: ”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” Han tänkte på annat och började igen. Han fick börja en tredje gång: ”Så finns nu ingen fördömelse…” Allt blev ljust och han befann sig i en annan värld. Tänk ingen fördömelse för mig!

Mina konfirmander lärde sig: ”Jag kallas kristen, eftersom jag genom dopet är inlemmad i Jesu Kristi kyrka och med den tror och bekänner att Jesus är min frälsare och saliggörare.” Det är att ära Gud. 

Reformatorerna talade om Tron allena. De menade tron på den Jesus Bibeln talar om – Skriften allena, utan tillägg av legender och traditioner. Tron allena betyder också tron på Nåden allena, den nåd vi fått genom att Jesus dog för våra synder och uppstod för vår rättfärdiggörelse. Det är samlat i Soli Deo Gloria, all ära åt Gud.  

Söndagen behöver vi för att stressa av och höra Guds Ord och leva i bön och meditation av Skriften. 

Vi ärar också Gud, när vi gör andra gott och lever så att vi hedrar Jesus. Vänta inte med din omvändelse.