Passionsbetraktelse v. 2. 2021

Skriven av: Mats H Giselsson
Publicerad: 18 februari, 2021

Mark 14:12-31 

Den bästa passionsbetraktelsen är evangelistens skildring. Läs den!

I Guds, Faderns och Sonens och Den Helige Andes namn.

Bekänna Kristus

Varför strålar Jesus ögon av glädje? Han och de elva går ner på gårdsplanen. Månen speglar sig i vattenpölen. Under Petrus livklädnad hänger ett svärd. Nyss sjöng de hallel på ovanvåningen. Jesus går genom stan med långa steg framför lärjungarna över bäcken mot Oljeberget. Jesus och lärjungarna brukar tillbringa natten där bland olivträd, fikonodlingar och palmlundar. Här bland lövverket dra sig Jesus tillbaka från bullret. Hans av Gud bestämda stund har kommit. 

Jesus säger: ”Om din hand eller din fot förleder dig till synd, hugg av den och kasta den ifrån dig!” Judas skulle bitit sig på läppen, snabbt tagit en yxa och huggit av handen – kastat pengarna och vägrat ha hand om dem. Är pengar en mantel jag sveper in mig i och vänder ryggen mot Jesus? Judas var utvald till lärjunge och utvald i Kristus till salighet. Tänk, han ville hellre ha 30 silvermynt! Jag då? 

Vad är det för fälla alla elva fångas i denna natt? Hjärtat bankar och de ropar medan de rusar in bland träden, som får som bräker när vargen jagar dem. De är i knipa för Jesus grips oväntat. Hur var det med deras löfte, att aldrig överge Jesus? 

Tuppen, urtyp för vaksamhet, öppnar näbben: ”Kukeliku. Akta dig för högmod. Kukeliku. Akta dig för lögn. Kukeliku. Akta dig för ditt rävaktiga hjärta.” Jesus har sagt: ”… den som förnekar mig inför människorna ska också jag förneka inför min Far i himlen.” Petrus skakar på huvudet, och svär högt. Nej, han känner inte Jesus. De har varit tillsammans tre år. Hur kunde han? Senaste varningen med bestämt Amen får Petrus på väg till Getsemane. Solen börjar gå upp. ”Kukeliku.” Jeremia skriver: ”Bedrägligare än allt annat är hjärtat … Vem kan förstå det?” När förnekar jag Jesus? Ska Jesus förneka mig inför sin Far i himmelen? 

Att Jesus i förväg talar om Petrus synd bereder Petrus för frälsning. Att Jesus i förväg talar om att lärjungarna ska fly samlar dem åter. Jesus talar i förväg om att han ska leva igen på tredje dagen. Och något viktigt: I Galiléen ska de vara med den store herden för hjorden. 

Allt som sker på ovanvåningen i sydvästra Jerusalem har ett gudomligt samband: ”Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.”

Bevisar är presens, något som pågår, och indikativ, faktum. Det är alltså faktum, att Gud visar sin kärlek till dig. Guds kärlek är gränslös – för alla. Kärleken är oförtjänt. Den kräver inget av dig. Du är älskad. Denna kärlek är Jesu död, ὑπὲρ, istället för dig, medan du ännu är syndare, förrädare. Jesus har gjort allt. Du är förlåten, frälst. 

Jesus lyfter brödet och har ögonkontakt med sina lärjungar: ”Prisad vare du, Herre, vår Gud, universums kung, som låter bröd komma från jorden.” Lärjungarna svarar: ”Amen”. Jesus bryter brödet: ”Tag och ät detta är min kropp.” De äter det torra brödet bakat på ojäst deg. Det som händer med brödet händer med Jesus. Hans kropp bryts ner. Han lyfter frälsningens bägare: ”Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet. Det är till syndernas förlåtelse.” Judar har lärt sig att inte dricka blod eller äta något med blod. Nu är Jesu död det nya offret åt Gud. Inga fler djur ska offras bara bröd, Kristi kropp, brytas och vin, Kristi blod, drickas. I nattvarden prisar jag Gud. Han visar sin kärlek till mig personligen genom att Kristus dog för mig medan jag ännu var syndare. Bilden på oblaten säger: För dig utgiven… Jag svarar: Amen. Tack. Jag är förlåten, försonad! Halleluja!

– Har du tänkt på att du är döpt? Han hejdar sig. 

– Nej, det har jag inte. 

– Det skulle du göra. I dopet tog Jesus dig med i sin död och uppståndelse och du är frälst.

En kvinna med halvlångt hår och reflexväst. 

– Du är förlåten! 

– Vad då, jag har väl inte gjort något. 

– Gud har förlåtit dig dina synder för Kristi skull. 

Men så får man väl inte säga? De kan ju tro det. Ja, det är meningen. Gjorde inte Jesus så? Tron kommer efter förlåtelsen. 

”Så länge du lever ska du därför komma ihåg den dag då du lämnade Egyptens land.” – Kom ihåg den dag du började tro på Jesus. 

En missionär i Kenya berättar: Jag kör landrovern och ser en kvinna med en börda. Jag bjuder henne på skjuts. 

– Vem är du, frågar jag. 

– Jag heter N.N. och Jesus är min Frälsare, svarar hon.

Glöm inte löftet om uppståndelse. Amen

Soli Deo Gloria