Långfredagen. 2023

Skriven av: Andreas Johansson
Publicerad: 15 mars, 2023

I Faderns, Sonens och Den Helige Andes namn. Amen.

Vi har facit. Men låt oss inte rusa vidare till påskdagen. Låt oss stanna upp vid vad som hände just på långfredagen. Vi har ingen nytta av påskdagen, om det inte först var en långfredag.

Långfredagen är inte längre än någon annan dag. Den är exakt 24 timmar. Men den fredagen vi talar om var för Jesus en dag som aldrig skulle ta slut. Det han fick genomgå är svårt att förklara med ord. Det var den mörkaste av alla dagar.

Den första långfredagen inträffade för nästan 2000 år sedan. Det var då Jesus blev dömd till döden, till att korsfästas utanför Jerusalem, vid en plats som hette Golgata. I gamla testamentet läser vi att det är en Guds förbannelse att bli upphängd på ett träd. Paulus upprepar det: ”Förbannad är var och en som är upphängd på träd.” Och pekar då på Jesus. Vid sjätte timmen sänkte sig mörkret över hela landet och varade i tre timmar. Samtidigt hördes Jesus ropa orden:  ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Och det är fullbordat.” Då brast förlåten i templet uppifrån och ända ned.

Det har hänt mycket i världshistorien. Alla framsteg i forskningen, alla uppfinningar som har hjälpt oss. Då Neil Armstrong satte sin fot på månen sa han: ”Det är ett litet steg för människan, ett gigantiskt kliv för mänskligheten.” Men det som hände på första långfredagen slår dock allting annat. Det som hände då, påverkar hela mänskligheten. 

Det som hände på den första långfredagen är lösningen på mänsklighetens stora problem: Hur når jag det eviga livet? Det som hände på syndafallets morgon i Edens lustgård, får där på Golgata kors sin lösning. Precis efter syndafallet hör vi orden: Han skall krossa ditt huvud. Där ges det första löftet om seger över ormen. Segraren, kvinnans säd, som senare visar sig vara både Davids Herre och Davids son, telningen från Isais rot, den evige som jungfrun skulle föda i Betlehem. I Jesaja 53 blir det uppenbart hur det skulle ske: 

Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. 

Där på korset blir Jesus genomborrad. Där möter människans synd och ondska, Guds kärlek och nåd. Guds vrede över synden och Guds kärlek till syndaren. En gång för alla.

Vad innebär detta för oss? Det som har skett, det har skett. Allt är färdigt. Allt är klart. Det är inget mer vi kan göra. Alltså: 

Liksom en endas fall ledde till fördömelse för alla människor, så har en endas rättfärdighet för alla människor lett till en frikännande dom som leder till liv.

Det heter i Johannes 3:16: 

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 

Tillsammans med Jesus korsfästes två rövare. Av parallelltexten från Lukasevangeliet förstår vi att dessa två brottslingar förhöll sig olika till Jesus och till budskapet på korset. Så är det också med mänskligheten. Antingen tillhör man rövaren på den högra sidan eller tillhör man rövaren på den vänstra sidan. Den ene skymfade honom. Han ville inte ha något med Jesus att göra och därmed blev han heller inte frälst, inte främst på grund av att han var en rövare, utan på grund av att han förkastade Jesus och hans försoningsverk. Han förkastade evangeliet. Jesus dog för alla, men alla blir inte frälsta. Den andra rövaren blev däremot frälst. Jesus sa till honom: ”Amen säger jag dig: I dag skall du vara med mig i paradiset.” Han ångrade sina synder och tog emot evangeliet och syndernas förlåtelse. 

Det betyder, att det finns hopp för alla människor. Om nu en kriminell, rövare, mördare, kan bli frälst, så finns det inga hopplösa fall. Det finns hopp för alla människor oavsett vad man gjort i detta livet, oavsett hur mycket synd man har begått, oavsett hur djupt man kommit i syndens träsk, oavsett vad du har begått för synd i din ungdom, i ditt vuxna liv eller på ålderns höst. Det finns hopp för dig, för att Jesus har betalat all synd på korset. ”Jesus för världen givit sitt liv … mig att förlossa, offrar han sig, då han på korset dör och för mig.”

Som det heter i katekesen: 

Jag tror att Jesus Kristus … har återlöst, friköpt och vunnit mig, förlorade och fördömda människa, från alla synder, från döden och djävulens makt, inte med guld eller silver, utan med sitt heliga, dyrbara blod och sitt oskyldiga lidande och död …

Detta gör nu denna långfredag, till en god fredag, ja den bästa av alla dagar, synden har blivit betald och försoningen fullbordad. Därför är det den viktigaste händelsen i världshistorien. 

I Jesu namn. Amen.