Tredje söndagen i Påsktid. 2023  

Skriven av: Gunnar Andersson
Publicerad: 5 april, 2023

Kristus är uppstånden! Denna underbara sanning har i grunden förändrat tillvaron i vår dödliga värld. Utan Jesu fullkomliga försoningsoffer och seger över döden skulle döden haft sista ordet. Nu är Jesus Herre också över döden och skänker fritt det eviga livet åt oss. Hade vi fullt ut förstått vad detta innebär skulle vi helt säkert varit fyllda av en överflödande glädje och frid hela tiden! 

Men oavsett våra känslor, så bär den helige Ande Jesu uppståndelseliv till oss när vi lyssnar till evangeliet. När vi inte avvisar honom som talar, utan låter hans ord få verka, så förs vi över från döden till livet och bevaras i Jesu seger. 

Jesus använder bilden av fåren och herden när han beskriver förhållandet mellan honom och de troende. Åhörarna förstod bilden, de var vana att se herdar som vallade får. De visste också att fåren var hjälplösa utan sin herde, att de skulle villa bort sig, inte finna mat och vatten, och vara lätta offer för vilda djur. 

Det är en träffande beskrivning på vår andliga situation. ”Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg.” (Jes 53:6) Herrens lösning på vår situation var att lägga all vår skuld på Jesus och låta honom vara vår herde. 

När Jesus nu har öppnat vägen för oss alla till evig frid och glädje är det djupt tragiskt att så många inte vill lyssna till hans goda herderöst och följa honom. Än värre är det att hans röst inte längre får ljuda från många predikstolar, då vilseledande människotankar har tagit över. Konsekvensen blir att man fortsätter gå sin egen väg, den som leder bort från Gud, bort till ett evigt mörker. Därför behöver vi själva ta vara på möjligheten att lyssna till den gode herden och be och verka för att hans ord ska nå till dem som inte har möjlighet att höra det. 

”Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.” Jesu ”får” känns alltså inte igen på att de är lyckade, framgångsrika och felfria. Nej, många av dem skulle snarare i olika grad känna igen sig i beskrivningen misslyckade, tilltufsade och bristfälliga. De är sådana som vet att de behöver Frälsaren och som önskar att de kommit längre i helgelsen och blivit mer Jesus-lika i sina tankar, ord och handlingar. Därför lyssnar de till Jesu röst, förundrar sig och gläder sig över att han känner dem som sina och följer honom. 

Bland alla röster som pockar på uppmärksamhet, känner Guds barn igen Jesu röst. Det är inte en röst som bara bekräftar och stryker medhårs, men den är full av nåd och sanning. Ganska ofta får de höra honom säga rannsakande ord. De märker att de har brutit mot Guds goda vilja. De märker att det Jesus säger om hjärtat är sant, att det utgår mycket orent därifrån. Jesu vänner erkänner det. De bekänner att det Guds ord talar om deras synd stämmer.

Men Jesu röst domineras inte av rannsakan. Nej, det som särskilt skiljer Jesu röst från alla andra röster är att han talar sin förlåtelse. Inte på något överslätande sätt som överser med synden. Nej, han säger att han har tagit all synd på sig och lidit straffet i vårt ställe. Han uppmanar oss att kasta allt som tynger på honom. Så skänker han oss sin förlåtelse och hjälp. Jesu får älskar herdens röst, för de hör honom säga att han inte kommit ”för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom” (Joh 3:17). 

Den som lyssnar till Jesus och följer honom är på väg mot det eviga livet hos Gud. Du som tror på honom, som har din tröst och ditt hopp med tanke på döden och evigheten enbart knutet till Jesus, du kan vara viss om att du är på rätt väg. Hos Jesus är du alldeles trygg, också för din fiende djävulens olika angrepp. 

Han som har fått all makt i himlen och på jorden säger: 

Jag ger dem evigt liv. De ska aldrig någonsin gå förlorade, och ingen ska rycka dem ur min hand.

Vi har inte blivit lovade ett enkelt liv som hans lärjungar. Tvärtom har han förvarnat om att vi kan få möta liknande hån och förakt som han fick göra. Han kallar oss att ta upp vårt kors och följa honom. Men oavsett hur det ser ut, står Herrens ord genom aposteln fast: 

Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

Jesus är trofast och kan inte svika sina löften. En dag när du nått målet kommer du kunna se tillbaka och konstatera att allt berodde på Hans nåd och hjälp. Redan nu kan du se på Jesus och stava på kung Davids psalm: ”Herren är min herde, mig ska inget fattas …”