Arken i Kentucky och frälsningen

Själva museet är en återuppbyggnad av arken, just enligt de mått som Gud gett som instruktion till Noa.
Skriven av: Foto och text Lars Borgström
Publicerad: 4 maj, 2020

Hösten 2019 gjorde jag och min hustru en resa till Williamstown, Kentucky, för att besöka museet The Arc Encounter. Själva museet var en återuppbyggnad av arken, just enligt de mått som Gud gett som instruktion till Noa: ”Trehundra alnar lång, femtio alnar bred och trettio alnar hög.” (1 Mos 6:15) En biblisk aln motsvarar ungefär 50 cm, så arken är sannerligen en imponerande byggnad! Dessutom hade alla djuren som fanns med på arken återskapats enligt sin naturliga storlek. Även Noa och hans familj kunde naturligtvis också beskådas som vaxdockor.

Intill arken fanns också ett konferenscentrum med tillhörande bokaffär. Där gavs dagligen föredrag och en mängd böcker fanns till försäljning. Den dag vi var där fick vi lyssna till en föredragshållare, som framhöll hur så mycket av vår tids nedbrytande kulturyttringar kan härledas till förnekandet av att vi är underbart skapade av Gud. Homosexrörelsen och den moderna feminismen glömmer eller förnekar att vi är skapade manligt och kvinnligt (1 Mos 1:27), rasistiska ideologier glömmer att vi alla härstammar från ett mänskligt par, nämligen Adam och Eva (1 Mos 1:28), och så vidare.  

Varför sände Gud floden?

Gud skapade från början en fulländad värld (1 Mos 1:31). Men våra första föräldrar, Adam och Eva, valde att göra uppror mot Gud, den helige Skaparen. Deras synd medförde lidande och död till hela skapelsen och eftersom alla människor härstammar från Adam, föds de med fördärvad natur, arvsynd (Rom 5:12), som gör att de redan från början är bortvända från Gud och fiender till Honom. Vi lever i en fallen, på grund av synden förbannad värld (1 Mos 3:17) där människan tycker mer om mörkret än ljuset (Joh 3:19).  

Före syndafloden hade världen gått mycket långt i ondska och var fylld av våld. Bibeln säger att ”Gud såg på jorden, och se, den var fördärvad, eftersom alla människor levde i fördärv på jorden” (1 Mos 5:12). Gud sände då den världsvida floden för att döma den onda världen, men såg samtidigt till att skona Noas familj och ett par representanter av alla fåglar och landdjur (1 Mos 6:18-20). Detta eftersom endast Noa ”hade funnit nåd inför Herrens ögon” (1 Mos 6:8). Han ”var en rättfärdig man och fullkomlig bland sina samtida. Han vandrade med Gud” (1 Mos 6:9).

Dörren till arken

En av de särskilda instruktioner som Gud gav Noa var att bygga en dörr, som skulle sättas på sidan av arken (1 Mos 6:16). Genom den dörren gick Noa och hans familj in och blev på det sättet räddade från den stora floden. Alla utanför arken dog. Jag kommer nog aldrig att glömma upplevelsen, när jag ombord på arken från insidan gick förbi dörren. Man hörde förtvivlade, desperata rop från utsidan, hur människor gick under i vattenmassorna, hur de ångrade sig och ville in på arken, men – för sent! Gud sade: ”Se, jag ska låta floden komma med vatten över jorden för att förgöra alla varelser under himlen som har livsande. Allt på jorden ska förgås. Men med dig vill jag upprätta mitt förbund. Du ska gå in i arken med dina söner, din hustru och dina sonhustrur.” (1 Mos 6:17–18) När Noa gått in i arken med sin familj och djuren läser vi de för Noa betryggande, men för de förlorade folkmassorna så ödesdigra orden: ”Och HERREN stängde igen om honom.” (1 Mos 7:16) Eftersom de icke-troende kom försent mötte de en stängd dörr.

Bibeln säger att Gud aldrig mer kommer att förgöra världen i en ny, stor flod. Gud sade efter syndafloden: 

”Härefter ska jag inte mer förbanna marken för människans skull, för hennes hjärtas tankar är onda ända från ungdomen. Jag ska aldrig mer döda allt levande så som jag nu har gjort.

Så länge jorden består ska sådd och skörd,

köld och värme, sommar och vinter,

dag och natt aldrig upphöra.” (1 Mos 8:21-22)

När Gud slutligen dömer världen kommer det istället att ske genom eld (2 Pet 3:10-12). Jesus säger att den allra sista tiden före Hans återkomst kommer att vara såsom det var på Noas tid (Matt 24:37). Människor kommer att vara omedvetna om den nära förestående domen eftersom de kommer att vara upptagna med denna världs angelägenheter. 

Den nya dörren

Noa och hans familj flydde den gamla världens undergång genom att gå in genom dörren på arken. På samma sätt har Gud sett till att det finns en ny dörr, som räddar oss från världens slutliga undergång och alla syndares eviga straff. Jesus sade: ”Jag är porten. Den som går in genom mig ska bli frälst.” (Joh 10:9) Under antiken var herden verkligen dörren i bokstavlig bemärkelse. Han låg vid grottans öppning och vaktade. De får och lamm som befann sig innanför var trygga och säkra. Jesus är den gode Herden, som gett sitt liv för fåren (Joh 10:11). Han är dörren genom vilken vi måste gå in för att bli räddade från vår synd. 

Petrus skriver så här om arken: ”I den blev några få, åtta själar, frälsta genom vattnet.” (1 Pet 3:20) Sedan lägger han till: ”Efter denna förebild frälser nu dopet också er.” (1 Pet 3:21) Dopet för oss in i Kristi rike och är därför frälsande. Genom tron förblir vi i detta rike. Det finns ingen annan frälsningsmöjlighet än Jesus. Och en gång kommer det att vara för sent att komma till Honom. Också i Nya testamentet möter vi människor, som ställs inför en stängd dörr. ”Och dörren stängdes” (Matt 25:10) står det så ödesmättat i liknelsen om de fem oförståndiga jungfrurna, som ville vara med på bröllopsfesten. Därför gäller: ”I dag, om ni hör Hans röst, förhärda inte era hjärtan.” (Heb 3:7) 

Jesus är Guds Son som blev människa och levde ett syndfritt liv för att sedan dö på korset som vår ställföreträdare. Människans synd förde död och förbannelse över henne, men Guds Son dog för att frälsa henne och ge henne evig salighet. På tredje dagen stod Jesus upp från graven och visade att Han har makten över döden och helvetet (Upp 1:18). Den tomma graven visar att Gud accepterat Sonens betalning för vår synd. ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på Honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

Alla människor behöver Guds frälsning från den kommande domen. Eftersom Gud är helig och fullkomlig på alla sätt, måste Han döma synden. Därför förtjänar vi alla, var och en av oss, Guds rättvisa dom. Vi har ju alla syndat och brutit Hans heliga bud (Rom 3:23). När den helige Ande får avslöja oss visar det sig att vi har ljugit, stulit, haft ond begärelse och inte hedrat Gud såsom Han förtjänar att bli hedrad. Vi står var och en som dömda till evig pina på grund av vår synd och upproriskhet och därför behöver vi någon som kan frälsa oss från Guds vrede.  

Vi kan inte förtjäna Guds förlåtelse såsom de människoskapade religionerna lär. Förlåtelsen erbjuds endast genom Jesu Kristi offerdöd och uppståndelse från de döda. Vi tar emot Guds förlåtelse endast genom tron på vad Jesus har gjort. Detta innebär att vi ångrar vår synd, förtröstar på Jesus och tror att Han led och dog för våra synder och uppstod från de döda. Paulus skriver: ”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt Honom från de döda, ska du bli frälst.” (Rom 10:9) Amen.

Samtala med andra läsare

Vi inbjuder nu våra läsare att vara med och samtala i vår grupp på Telegram. Appen finns både för iOS och Android. Det finns också alternativ för dator.

Notiser om nya artiklar kommer direkt i appen.

Det är också möjligt att följa vår sida på MeWe, en av Facebooks konkurrenter. Vi håller den sidan uppdaterad.